dimarts, 25 de novembre del 2008

Vacunació antigripal

Foto pròpia.

Som a la tardor i, com ja he dit en posts d'anys anteriors, recomano vivament la vacunació antigripal a tots els cantants, a menys que hi hagi alguna contraindicació puntual. Encara que tinguem la temporada una mica avançada, hi som perfectament a temps.
Habitualment, les autoritats sanitàries recomanen la vacunació als majors de 60 o 65 anys, a més dels portadors de malalties cròniques com la diabetis, cardiopaties, bronquitis crònica, enfisema, asma bronquial, etc., pero en el cas del cantant, una simple grip pot afectar no solament el seu estat de salut sinó el mateix calendari professional, ocasionant-li dificultats i pèrdues econòmiques difícils de quantificar, però que poden arribar a ser considerables.
I és que l'entorn de treball dels cantants, en llocs tancats i en contacte amb companys de feina, coristes, músics, figurants, tècnics del teatre, etc., facilita el contagi de les malalties víriques en general i de la grip en particular, sobretot a les grans ciutats i en èpoques endèmiques.
En els casos d'antecedents d'asma bronquial, bronquiestàsies, bronquitis crònica, etc., recomano també la vacunació antipneumocòcica cada cinc anys.
Les mateixes recomanacions son aplicables als músics de les orquestres.