dimarts, 30 d’octubre del 2007

Discurs de l'Ambaixador Dr. Delfí Colomé en la presentació del llibre virtual Medicina del Cant

Foto: l'Ambaixador Dr. Delfí Colomé

Finalment, he decidit posar el text complet del discurs de presentació del llibre Medicina del Cant, escrit pel meu bon amic l'Exm. Sr. Delfí Colomé i Pujol, Ambaixador d'Espanya a Corea del Sud, compositor, musicòleg i escriptor.
Deia així:

Senyores i senyors, amigues i amics,

En principi, els metges no han tingut mai bona literatura. Potser perquè els literats són gent d’excessos que, tard o d’hora es paguen i, irremissiblement han hagut de caure a mans de galens –amb el que la única venjança que els quedava era la d’ironitzar sobre la professió mèdica; que la ironia és una de les poques violències que els intel·lectuals es poden permetre.
El novel·lista britànic Anthony Burgess –autor de La taronja mecànica- que, a més, va ser un excel·lent músic amateur, va escriure: “Allunyeu-vos dels metges. No fan res més que provar, intuir i fer veure que entenen el què passa. Deixen la curació en mans del temps i de la Natura, i se n’apunten els èxits”.
I Benjamin Franklin encara arrodonia més la qüestió: “Déu cura; i els metges passen la factura”
Però és curiós com, malgrat que els musics siguin també gent d’excessos –tant o més que els literats, segons ens prova la història- en canvi hagin donat als metges un paper molt més significat a les seves produccions.
Mala literatura, però millor música, podríem dir.
Hi ha molt bons estudis publicats sobre metges i música, metges i òpera.
Articles com el del Dr. Ober sobre “Els doctors operístics”, o el de Fielding sobre “Mite, medicina i música” o el de Goldowski a propòsit d’”Algunes qüestions mèdiques a la literatura operística”; o els d’en Javier Borja al nostre país, en són un bon exemple.
Tots posen de relleu, com ho fa també en Josep Carreras al pròleg d’aquest llibre, els múltiples doctors que apareixen en escena a les òperes.
No a les primeres –de Haendel, Monteverdi o Gluck- perquè bàsicament es nodrien d’arguments mitològics o referits a l’antiguitat.
Els primers metges apareixien a les òperes del segle XVIII.
Recordem el Dr. Bartolo de Les noces de Figaro mozartianes; un enredador notable que acaba descobrint que Figaro és fill seu. O el Dr. Krautmann, protagonista d’una òpera de nom ben distintiu en aquest cas –Doctor i Farmacèutic- de Carl Ditters von Dittersdorf, que es baralla amb l’apotecari Stoessel per raons de competència professional, encara que sempre amb un aire certament grotesc i extremadament esquemàtic.
Els doctors operístics del segle XIX comencen a ser ja més seriosos, encara que també en fan de les seves. Vejeu sinó el Dr. Dulcamara que, a L’Elisir d’Amore enganya al protagonista, Nemorino, fent-li creure que un simple vi de Burdeus que li recepta és l’elixir d’amor que l’ajudarà a conquerir la soprano Adina. Dit sia de pas, en tot allò que es pugui curar amb un bon burdeus, deixem-nos estar de receptes magistrals ortodoxes.
Potser el primer metge seriós de la història de l’òpera és el cirurgià que extrau la bala del pit de Don Alvaro, a La força del destí; si bé, malgrat aquest èxit quirúrgic, la història acaba com el rosari de l’aurora. Un bon doctor.
El contrari del Dr. Malatesta, del Don Pasquale, que utilitza el seu poder psicològic com a metge, per a complicar les coses a la pobreta Norina. Malatesta: tot un mal cap, com el seu nom indica...
Important és, també, el paper del Dr. Grenvil, a La traviata, que prediu i assisteix als últims moments de la desgraciada Violetta, en una mostra de profunda fidelitat hipocràtica al pacient incurable. Verdaderament exemplar.
A l’extrem oposat, el Dr. Miracle d’Els contes de Hofmann, que impulsa a la infortunada Antònia a morir d’arítmia cardíaca, fent-li cantar un fragment musical que es revela com a mortal de necessitat.
Al segle XX, els metges d’òpera són ja de veritat. Apareix un doctor a Pélleas et Melisande, que no pot fer res per a evitar la mort del protagonista; mentre un altre metge cura l’escandalós Baró Och von Lecherman, quan és ferit en una sorollosa disputa a El Cavaller de la Rosa.
Però potser el doctor més impressionant de la història de l’òpera –i el més inquietant, per tota la tensió dramàtica que genera- és el de Wozzek. El Doktor que –sense nom exprés, simplement “der Doktor”- sotmet Wozzek als experiments més durs a canvi de quatre rals, humiliant-lo amb al·lucinacions que el porten a matar la seva esposa Maria i al suïcidi.
Com hem vist –i molt bé ho subratlla el Dr. Stefan Willich, de la Universitat Humboldt de Berlin- hi ha una evolució que fa que des del paper gairebé de bufó a les òperes del segle XVIII, els doctors operístics es vagin sofisticant al llarg del XIX fins que, al XX, aquest rol es depura fins a arribar a la categoria –per perversa que sia- del doctor-investigador de l’òpera d’Alban Berg; el que fa concloure al Dr. Willich que “la dinàmica del paper dels metges al llarg de la història de l’òpera reflecteix el desenvolupament de la medecina i il·lustra els canvis en la posició social dels doctors i de l’actitud del públic respecte a la professió mèdica”.
Però el què sí és cert és que la professió mèdica ha retornat a l’òpera aquesta profusió amb la que ha estat tractada, fent aportacions ben importants.
Existeix, avui, una extensa bibliografia de tractats mèdics que contemplen l’òpera, el cant, com a camp d’estudi.
I hi ha, avui també, un bon nombre d’institucions que, com l’Institut de Fisiologia i Medicina de l’Art (de Terrassa) o Médecine des Arts (de Montauban, a França) s’ocupen dels aspectes pràctics d’aquesta peculiar relació.
Per què tot això?
La raó és molt simple.
Els cantants són músics que no toquen cap instrument. Ells mateixos són el seu propi instrument. I això, automàticament, genera una inevitable neurosi que requereix la presència, l’assistència gairebé permanent, del luthier. En aquest cas, el luthier és el doctor.
El Dr. Josep Rumbau ha estat, durant una pila d’anys, en la seva qualitat de Cap del Servei Mèdic del Gran Teatre del Liceu, un dels luthiers de la veu humana més importants del país.
El fet que ell mateix hagi practicat el cant -els puc assegurar que d’una qualitat musical molt poc comuna- ha ajudat molt no sols a la seva formació tècnica, sinó a la confiança que, aquest fet, genera entre els seus pacients.
Però, sobre tot, el que m’agradaria subratllar en aquest acte és no tan sols la tècnica, sinó la passió que el Dr. Rumbau ha posat en la seva tasca de luthier de cantants. “Res d’important, en aquest món, por dur-se a terme sense passió” –confessa un filòsof tan racionalista com Hegel. I això és especialment aplicable al Dr. Rumbau.
Permetin-me recordar tres anècdotes viscudes al seu costat que, d’alguna manera, expliquen aquesta passió.
Érem tots dos gairebé uns marrecs quan, a principis dels anys seixanta, es va reposar el Parsifal al Liceu. Seguint la tradició bayreuthiana, a mitja tarda sortia la trompeteria de l’orquestra, vestits tots d’època, al balcó central del teatre i tocaven el leit-motiv de l’òpera, per anar creant ambient. El Dr. Rumbau i jo ens escapàvem de classe per a ser-hi i, quan començaven a sonar els acords solemnes -......................- fèiem una genuflexió totalment reverencial i ens quedàvem agenollats, al mig de les Rambles, mentre durava la fanfàrria.
Anys més tard, un tenor excepcional –avui gairebé oblidat malgrat haver lluït una de les veus amb més sensibilitat del segle XX- va cantar a Barcelona, acompanyat al piano per la seva muller: es tractava de l’Anton i la Hilde Dermota. Després del concert, Joventuts Musicals va oferir un ressopó a l’entrayable “Camarot Granados”, del que fou Hotel Manila. No em preguntin com, però el Dr. Rumbau i jo ens hi vam colar. A la sala hi havia un piano estratègicament dissimulat. Després de l’àpat, un altre doctor, en Jordi Roch, va demanar al Mestre que ens regales alguna cançó. Amb un candor totalment desarmador, la Hilde Dermota que com a bona acompanyant-muller-mànager vetllava pels interessos familiars, va dir: “Si és que no hem portat cap partitura!” En qüestió de poquíssims minuts, quatre o cinc com a molt, el Dr. Rumbau va volar –literalment- fins a casa seva (a les Rambles, cantonada Hospital) i es va presentar triomfant amb un llibrot a la mà, proclamant amb veu poderosa: “Heus ací una partitura!”. Es tractava, nogensmenys, que de La Bella Molinera. Divertit per la juguesca, l’Anton Dermota ens va oferir una vetllada inoblidable.
A finals dels seixanta, l’excels Carlo Bergonzi va venir a fer, al Liceu, la seva obra predilecta, Un ballo in maschera. Acabava de realitzar (just al 1966) el millor dels enregistraments que hi ha al mercat, sota la direcció d’Eric Leinsdorf, amb Leontyne Price y Robert Merrill. El Dr. Rumbau, després d’ensinistrar-nos convenientment, va capitanejar un grup d’estudiants entusiastes que, meravellats per la prestació bergonziana –que tingué, a Barcelona, una nit excepcional- vam estar aplaudint durant una vintena de minuts, obligant l’elenc a salutacions infinites. Molt de temps després, en un sopar oficial a Parma (a Itàlia) organitzat per la Presidència italiana de la Unió Europea al que jo acudia com a Director General, representant el Govern espanyol, vaig tenir el plaer, doblat d’honor, de que coneixent la meva qualitat de músic, m’asseguessin al costat d’en Carlo Bergonzi, aleshores ja retirat de l’escena, però molt actiu encara en l’ensenyament de cantants, a la seva Acadèmia Verdiana; que té com a seu un preciós i confortable hotel de la seva propietat –I due foscari- a Busseto, la vil·la on Verdi va estudiar, després de que el refusessin com alumne al Conservatori de Milà. Vaig evocar al Mestre Bergonzi aquella actuació al Liceu i, agafant-me afectuosament del braç, em va dir: “És una de les actuacions de la que, amb 40 anys d’escenari a l’esquena, en guardo millor record”. El Dr. Rumbau en va ser, en bona manera, la causa.

Senyores, senyors; amigues i amics,
Per què és important aquest llibre –Medicina del Cant- que avui presentem?
Doncs, al menys, per quatre raons:
Primera, perquè la riquesa creativa d’un país no sols es mesura per la productivitat artística que genera, sinó també per l’aparell crític i analític que, de mica en mica, va configurant.
Un aparell crític i analític que es situa entorn del producte cultural, constituint un corpus que, embolcallant-lo, li dona consistència i retroalimenta.
El nostre és un país on sempre –tot i en els moments més ensopits d’aquell erm cultural que fou la dictadura franquista- es publicaren llibres sobre música. I és curiós que l’òpera ocupés, quantitativament, un lloc ben important dins d’aquella producció bibliogràfica.
Durant uns anys, em vaig ocupar de la ressenya de llibres de música al suplement cultural setmanal d’un periòdic madrileny –el gloriosament fenescut Diario 16. Doncs bé, el nombre de llibres dedicats a l’òpera que rebia assolia percentatges que anaven d’un quart a un terç de la producció total.
I si l’òpera és un sector bibliogràfic, dins del general musical, ben servit des del punt de vista quantitatiu, correspon que ho sigui, també des del qualitatiu. I la diversificació i especialització de les matèries tractades o dels angles des dels que s’enfoca aquesta contemplació (en aquest cas, des dels ulls de la medicina) és un factor que afavoreix la qualitat del corpus al que abans em referia.
Segon, perquè aquest és un llibre polièdric, subjectivament i objectiva.
Subjectivament, perquè si bé el Dr. Rumbau n’és el factotum fonamental, ja que no sols n’és el Director i Coordinador, sinó l’autor directe de dotze dels seus vint-i-tres apartats (més de la meitat), el llibre compta amb l’aportació d’altres dotze autors, dels que vuit són metges, professionals de la medicina (les doctores Begonya Torres i Montserrat Bonet, i els doctors Óscar Biurrún, César Picado, Albert Grañena, Joaquim Mansilla, Daniel Figuerola, Joan Corbella i Ramon Sancho), als qui –donant un contrapunt altament interessant i novador- s’afegeixen tres expertíssims professionals en manteniment, tots del Gran Teatre del Liceu (com és el cas dels senyors Lleonard Garuz, Toni García i Guillem Palau), i un professor de tècnica vocal i interpretació del cant, el mestre Ferran Gimeno.
Objectivament, pel fet que aquestes aportacions amplien sensiblement l’horitzó que és tradicional en aquest tipus d’obres, limitat als problemes d’otorrinolaringologia o foniatria. Aquí, ens parlen psiquiatres, cardiòlegs, neuròlegs, endocrinòlegs, traumatòlegs, hematòlegs i oncòlegs; donant una visió molt més rodona, més sencera, més holística, en definitiva, del que representa la medicina del cant.
Tercer, perquè l’origen d’aquest llibre es situa en un dels fenòmens més novadors de la producció literària dels últims temps: en un blog informàtic que el Dr. Rumbau té i manté, a la meravellosament il·limitada xarxa d’internet, amb la passió que el distingeix i que abans he intentat de posar en evidència.
Ja sé que, segons com, els blogs ens fan arrufar el nas als qui ens preocupem del nivell intel·lectual dels materials que la xarxa –cada vegada més poderosa- pot oferir. Però els blogs són com el colesterol: n’hi ha de bons i de dolents, i els uns compensen els altres. En tot cas, és un alleujament intel·lectual comprovar com d’una tècnica de punta, en surten productes fiables i ben fets, com aquest llibre.
Finalment, quart punt. Perquè si partim de la base que, per a estimar una cosa s’ha de conèixer, aquest llibre, des de l’apropament gairebé íntim que proposa al cos i a l’esperit del cantant, ens permetrà de descobrir punts molt interessants que ens poden aclarir moltes coses, i fer-nos entendre, d’una manera més cabdal, aquest món tan atractiu i complicat que és el món del cant, el món de l’òpera.
El llibre s’obre amb un afectuós pròleg que en Josep Carreras –que tant ha hagut de tractar amb metges!- ha dedicat al Dr. Rumbau i al seus col·laboradors.
Voldria acabar les meves paraules transcrivint i subscrivint personalment, el què diu en un dels seus darrers paràgrafs:
El treball preparat i dirigit pel Dr. Rumbau es fruit de l’amor a la medicina i a l’òpera. Si a aquestes motivacions unim el fet que conté les aportacions de professionals de primer nivell, podem afirmar que es tracta d’una obra cridada a divulgar-se en tots els àmbits operístics, tant de casa nostra com a l’estranger, i que, pel seu enfocament global serà un text de referència per a metges, cantants, professors i estudiants de cant”.
Què més dir?
Doncs: enhorabona, Doctor Josep Rumbau i demés autors de Medicina del Cant!.
Enhorabona!
A tots vostès, moltes gràcies per la seva atenció.

Gruberova y Fassbaender - Hänsel und Gretel
Hoy les sugiero esta primera escena de la ópera de Engelbert Humperdinck, Hänsel und Gretel, nada menos que interpretada por unas jóvenes Edita Gruberova i Brigitte Fassbaender. Se trata de una película y se nota que el canto no es en directo, pero aún así creo que vale la pena verlo y oírlo.
Estaré unos días de vacaciones de manera que aprovecho para despedirme hasta el domingo 4 de noviembre.
Buenas noches.

dilluns, 29 d’octubre del 2007

Presentació del llibre virtual "Medicina del Cant"

Aquest migdia hem fet la presentació del llibre virtual Medicina del Cant a l’Espai Liceu. La sessió ha començat puntualment. La Sra. Rosa Cullell que no ha pogut assistir per un compromís de última hora amb una conselleria, ha estat representada pel Sr. Oriol Aguilà, Cap de Mecenatge i Representació Institucional del Liceu. El representant del Teatre ha obert l’acte amb amabilitat vers el llibre i la meva persona. Seguidament el Dr. Miquel Bruguera, President del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona ha fet també una breu dissertació sobre les bondats d’aquest tipus d’iniciatives.

L’Ambaixador Colomé, que finalment no ha pogut deixar Seúl per exigències oficials de última hora, ha estat representat per la seva germana, la prestigiosa coreògrafa ben coneguda del Liceu, Montse Colomé que ha llegit molt bé el discurs escrit pel seu il·lustre germà i bon amic meu. Ha estat un parlament entranyable i emotiu per a mi ja que es rememoraven històries de la nostra vida en temps de primera joventut. Entre els diferents paràgrafs, deixeu-me citar-ne un parell, com aquest:

En principi, els metges no han tingut mai bona literatura. Potser perquè els literats són gent d’excessos que, tard o d’hora, es paguen i, irremediablement, han hagut de caure a mans de galens – amb el què la única venjança que els quedava era la d’ironitzar sobre la professió mèdica; que la ironia és una de les poques violències que els intel·lectuals es poden permetre.”

Parlant després sobre la passió necessària per tirar endavant els projectes, ha explicat una anècdota de la que ni me’n recordava: “...un tenor excepcional – avui gairebé oblidat malgrat haver lluït una de les veus amb més sensibilitat del segle XX- va cantar a Barcelona, acompanyat al piano per la seva muller: es tractava de l’Anton i la Hilde Dermota. Després del concert, Joventuts Musicals va oferir un ressopó a l’entranyable “Camarot Granados” del que fou Hotel Manila. No em preguntin com, però el Dr. Rumbau i jo ens hi vam colar. A la sala hi havia un piano estratègicament dissimulat. Després de l’àpat, un altre doctor, en Jordi Roch, va demanar al Mestre que ens regalés alguna cançó. Amb un candor totalment desarmador, la Hilde Dermota que com bona acompanyant/muller/mànager vetllava pels interessos familiars, va dir: “Si és que no hem portat cap partitura! En qüestió de poquíssims minuts, quatre o cinc com a molt, el Dr. Rumbau va volar –literalment- fins a casa seva (a les Rambles cantonada Hospital) i es va presentar triomfant amb un llibrot a la mà, proclamant amb veu poderosa: “Heus ací una partitura!”. Es tractava, nogensmenys,que de “La Bella Molinera”. Divertit per la juguesca, l’Anton Dermota ens va oferir una vetllada inoblidable.”

Després del parlament, un servidor ha explicat una mica el llibre amb la pàgina web projectada a una pantalla.

En el torn de preguntes, el meu amic i company de curs el psiquiatra Dr. Joan Romeu i Bes ha fet una pregunta que ha permès palesar, per part meva, l’absència d’ajut econòmic de les Institucions a l’hora d’editar i publicar el llibre. I vull fer constar públicament i solemne el meu total desconeixement previ d’aquesta pregunta.

Sento no poder presentar cap fotografia de l’acte per manca de previsió per part meva.

diumenge, 28 d’octubre del 2007

Salón de Anubis, de Toni Rumbau y Joan Albert Amargós


SALÓN DE ANUBIS
o La Academia de Lilí & Danté


Ópera de cámara para cuatro voces y cinco instrumentos

Reparto:

Lilí-Anubis: María Hinojosa (soprano)
Danté-Thot: Toni Marsol (barítono)
Invitado: Miquel Cobos (tenor)
Rosa: Anna Tobella (mezzosoprano)
Voz títere: Toni Rumbau
Ayudante 1: Pau Gómez Vilar
Ayudante 2: Susana Rodríguez Sánchez

Orquesta: Grupo Instrumental Barcelona 216
Música de Joan Albert Amargós
Idea y libreto de Toni Rumbau
Dirección de escena y dramaturgia: Luca Valentino
Dirección musical: Joan Albert Amargós
Asesor de magia: Mag Lari

Esta misma tarde he asistido a la última representación de esta ópera en la “Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya” en el marco del Festival d’Òpera de Butxaca i Noves Creacions.

Se trata de una ópera que se presenta en su superficie como un divertimento de cabaret y magia pero que esconde dentro de sí misma una visión muy personal sobre la vida, la muerte y la vida post-mortem. El tema crea cierta inquietud y llega a erizar el vello en algún momento pero la ironía e incluso el humor están presentes a lo largo del desarrollo de la trama y permiten “sobrevivir” al espectáculo. Los recursos mágicos, la habilidad del libretista, la sutileza del discurso musical y los aciertos de la dirección escénica logran imágenes de fuerte impacto visual /musical/emocional. El inesperado y logrado final que reinicia el ciclo de la muerte/vida permite un toque de cierto optimismo después del tétrico, aunque rebosante de poesía, transcurrir de la obra.

La música de Joan Albert Amargós subraya con sus atinados acentos el dramatismo de la obra que pasa del jocoso inicio, no exento de aires de premonición de algo mucho más dramático e intenso como realmente ocurre a lo largo del desarrollo de las diferentes escenas, hasta llegar a final dónde se recupera un aire más respirable pero inquietante, al mismo tiempo, al reiniciarse el ciclo. Amargós, que es un verdadero mago de la orquestación, logra tan sólo con cinco instrumentos: un violín, un piano, un clarinete, una trompa y un contrabajo, un intenso juego de colores y efectos acústicos realmente impresionante. La música tiene melodía, cosa muy de agradecer cuando existe canto entre medio. La dirección musical del mismo Amargós ha sido detallada y preciosista estando muy atento a las voces e instrumentos. La conjunción escena/orquesta ha resultado impecable.

Los cantantes/actores merecen nota alta pues han desarrollado sus respectivas partes con musicalidad y eficacia. Lástima que las voces estuvieran amplificadas, pero es posible que las características del espectáculo y de la sala recomendaran este extremo en aras a una buena audición por parte del público que llenaba la sala.
María Hinojosa posee una voz de soprano lírica, de calidad, y el fraseo y dicción han permitido la perfecta comprensión del texto que, por cierto, se proyectaba sobre-titulado encima del escenario facilitando la comprensión en los momentos en los que el volumen y características de la música no permitían una entente suficientemente clara.
El barítono lírico Toni Marsol ha estado magnífico tanto en proyección de voz como en claridad de dicción y musicalidad. Su prestación escénica ha sido notable.
El tenor Miquel Cobos en el papel del Invitado, ha sido un actor muy convincente en el principio de la obra actuando como integrante del público premiado en un macabro sorteo realizado desde el escenario. Después se ha revelado un buen cantante de agradable timbre capaz de cantar tanto pianísimos como fortes con musicalidad y buen fraseo. La mezzo Anna Tobella en el papel de Rosa (la esposa del invitado) con un papel más corto pero de gran carga dramática ha servido el rol con musicalidad y eficacia.

El creador del libreto Toni Rumbau, verdadera “alma mater” del Festival d’Òpera de Butxaca i Noves Creacions, se reserva además su parte de cantante en esta obra aunque sea una prestación del todo atípica puesto que lo hace a través de una “lengüeta” de títere. Este instrumento que deforma la voz hasta reducirla a una caricatura, resulta eficaz en la trama de la ópera puesto que da vida a un títere que simboliza al “ego” más primitivo del Invitado y le da cierto sentido dramático, pero desde el punto de vista estrictamente musical resulta realmente “particolare” como dicen los italianos. Por lo menos a un servidor se le ponen los pelos o las neuronas de punta y entra en un estado de verdadera zozobra vital cuando oye el martilleo tímbrico de la lengüeta. Yo no sé, querido Toni, si Anubis o Thot te pasarán cuentas en el más allá por tal trangresión acústica, pero ¡deberías considerarlo!

En fin, un buen espectáculo operístico que me ha hecho disfrutar y que no voy a olvidar en mucho tiempo.

dissabte, 27 d’octubre del 2007

Requiem de Verdi- LacrimosaMúsica per abans d'anar a dormir.
Lacrimosa del Requiem de G. Verdi, amb Renee Fleming, Violeta Urmana, Jorge Antonio Pita i Rene Pape. Tots dirigits per Antonio Pappano. Londres 2001.
Per cert, quan podrem veure l'Antonio Pappano dirigint al Liceu?
Aprofito per a recordar-vos que el proper dilluns, dia 29, a les 13:00 h. fem la presentació del llibre virtual Medicina del Cant a l'Espai Liceu.
Bona nit.

Jon Vickers como Peter Grimes, de BrittenHe encontrado este video de Jon Vickers cantando una de las partes más dramáticas de la ópera Peter Grimes de Benjamin Britten. A pesar de que Vickers no fuera santo de la devoción de Britten, a mí me parece que se trata de una interpretación conmovedora y digna de ser vista, oída y admirada por todo aficionado a la ópera.

dijous, 25 d’octubre del 2007

Michelangeli - Giulini, Beethoven Emperor concerto [2]Música per abans d'anar a dormir.
Michelangeli toca el Concert núm. 5 de Beethoven, Emperador, dirigit per Giulini. Segon moviment: Adagio un poco mosso.
Observeu la profunda serenitat que irradia la direcció de Giulini i la perfecció de l'execució i el gust exquisit de Michelangeli.
Bona nit.

dimarts, 23 d’octubre del 2007

Sokolov toca la Mazurka No.3 op. 63, de F. ChopinMúsica per abans d'anar a dormir.
Grigory Sokolov interpreta aquesta mazurca de Frederic Chopin de manera magistral.
Bona nit.

Jon Vickers canta "Nur eine Waffe taugt" de PARSIFALPara nostálgicos y mitómanos: Jon Vickers cantando el último acto de Parsifal, de R. Wagner en Ginebra, 1981. Dirección musical de Horst Stein.
Buenas noches.

diumenge, 21 d’octubre del 2007

Tio Gobbi canta "L'Onore" de Falstaff de G. VerdiDespués de encontrar esta maravilla, no puedo permitir que se la pierdan. Vean y oigan a Tito Gobbi cantando el aria "L'Onore" de Falsatff, la última ópera de Giuseppe Verdi. Observen que manera de hacer teatro, música y "decir" esta parte.
Que lo disfruten.

divendres, 19 d’octubre del 2007

Kleiber-BrahmsAvui abans d'anar a dormir, us proposo el primer moviment de la Quarta simfonia de Johannes Brahms genialment dirigida per aquest director tan carismàtic com era Carlos Kleiber.
Bona nit.

dijous, 18 d’octubre del 2007

Michelangeli toca Debussy "Preludes"Música per abans d'anar a dormir.
Arturo Benedetti Michelangeli toca "La Fille aux cheveux de lin" de Claude Debussy pertanyent al primer llibre dels Preludis.
Bona nit.

dimecres, 17 d’octubre del 2007

Comentario sobre el libro virtual MEDICINA DEL CANTO


www.medicinadelcant.com

Quería comentarles que cuando vean el libro van a notar que hay algunos capítulos más desarrollados y técnicos que otros. Se trata de los capítulos fundamentales que definen la auténtica esencia de la obra y son: Anatomía funcional de la voz, fisiología del canto y enfermedades del aparato fonador (laringología). El carácter de estos capítulos está pensado para satisfacer también la curiosidad de los médicos aficionados a la lírica (hay muchísimos). El otro capítulo desarrollado con más profundidad es el que trata el asma bronquial. Y ello es debido a la gran frecuencia de cantantes asmáticos que tuve que tratar durante mis años al frente del Servicio Médico del Gran Teatre del Liceu. Sólo en una temporada tuvimos a cuatro cantantes asmáticas que precisaron tratamiento médico de cierta consideración. Creo que este capítulo puede ser una buena guía para médicos que deban tratar a cantantes afectados de esta enfermedad.

El resto de los capítulos, también de importancia, pero quizás con un carácter más tangencial, tienen un aire más divulgativo aunque creo que no exento de rigor científico.

Hemos procurado que unos y otros tengan un redactado asequible al lector profano.

Es la primera vez que en un solo libro se tratan tantos distintos aspectos referentes a la Anatomía, Fisiología y Patología del Canto.

Espero que les interese.

dimarts, 16 d’octubre del 2007

Carlos Alvarez como Simon Boccanegra "Plebe, patrizzi, popolo!"Disfruten de uno de los mejores concertantes de Giuseppe Verdi, perteneciente a la ópera Simon Boccanegra, una de mis preferidas. En esta ocasión el papel protagonista está a cargo del gran barítono malagueño (que iba para médico pero afortunadamente para todos nosotros, decidió dedicarse al canto) Carlos Álvarez. Los demás solistas son la soprano Ana María Martinez como Amelia Grimaldi, el bajo Ferrucio Furlanetto como Fiesco i el tenor Stefano Secco como Gabriele Adorno. París 2006.

dilluns, 15 d’octubre del 2007

Presentación del libro virtual MEDICINA DEL CANTOQueridos blogueros operísticos,

Ya está disponible la versión en castellano del libro virtual MEDICINA DEL CANTO. Sólo deben ir a la página www.medicinadelcant.com y hacer clic sobre el texto castellano.

También les comunico a todos que la presentación del libro tendrá lugar el lunes 29 de octubre, a las 13:00 h. en el auditorio del "Espai Liceu" dentro del mismo edificio del Gran Teatro (Rambla 51-59, 08002 Barcelona).
La presentación irá a cargo del Excm. Sr. Dn. Delfín Colomé Pujol, Embajador de España en Corea del Sur, compositor, musicólogo y escritor.
El acto estará presidido por la Directora General del Gran Teatre del Liceu, Ilma. Sra. Dña. Rosa Cullell Muniesa y por el Presidente del Colegio Oficial de Médicos de Barcelona Ilmo. Sr. Dr. Dn Miquel Bruguera Cortada.
No hace falta que les diga que están todos invitados.

diumenge, 14 d’octubre del 2007

Andrea Chénier 2 en el Liceu

Carlos Álvarez en el papel de Gérard en el centro de la fotografía de Antoni Bofill.

Esta tarde he tenido ocasión de asistir al Liceu para ver la ópera Andrea Chénier por segunda vez, interpretada por el mismo reparto general que la última vez salvo por el trío protagonista que ha estado compuesto, esta vez, por José Cura en el papel de Chénier, Deborah Voigt en el de Maddalena de Coigny y Carlos Álvarez en el de Gérard.

Esperaba con ganas esta representación para comprobar que ocurría con José Cura, este tenor que ya en este mismo blog critiqué después de oírle varias veces cantar Verdi.

Como que para cantar verismo no es tan necesaria la línea de canto belcantista y, en cambio, pesa más la calidad de la voz, el fraseo, la interpretación y los agudos impactantes, pensaba, digo, que Cura me acabaría gustando en el papel del idealista poeta Chénier. Pero, honradamente, debo confesar que, a pesar de mi buena predisposición inicial, el Chénier de Cura me ha parecido vulgar y carente de interés. El fraseo es pobre y nada interesante, la dicción precipitada y la musicalidad carente de sutileza. Así el Improviso ha pasado sin pena ni gloria, ni una frase interesante y esto que es un fragmento que se presta a frasear y a lucirse. El último si bemol ha tenido cierta contundencia pero, reitero, ha pasado el aria sin llamar la atención. La otra aria esperada Credo ad una possanza arcana… también ha sido cantada sin que despertara en mi el más mínimo interés. Quizás lo más afortunado de Cura haya sido la última aria Come un bel di di maggio que ha cantado con cierto gusto pero lejos de lo que debiera haber sido un Chénier de categoría. Si he de escoger, me quedo con Fabio Armiliato, que si bien no tiene la voz de Cura hizo un Chénier mucho mejor interpretado.

No hace falta que les diga que Cura ha obtenido una gran ovación al final de la representación, y es que a la mayoría del público les basta con un par de agudos impactantes para soltar la palabra “Bravo” y quedarse tan anchos.


Deborah Voigt tampoco ha estado a la altura de lo que me esperaba y menos pocos días después de oír cantar el mismo rol a Daniela Dessì. A Voigt, según mi punto de vista, le falta el sentido dramático del cantar latino. Tampoco su voz tiene la belleza de la Dessì. Creo que su prestación no ha pasado de correcta.

Carlos Álvarez ha sido, para mi gusto, el gran triunfador de la velada. Su bella voz baritonal, homogénea, que sigue una línea de canto impecable, y que cuenta con la contundencia necesaria cuando es menester, ha servido a un Gérard modélico. Su gran aria Nemico della Patria ha sido un recital de buen cantar, fraseando que daba gusto, con legato, musicalísima y coronando con un brillante fa sostenido agudo la frase E d’un sol baccio… y terminando en Tutte le genti amar con un re natural expansivo e impactante pero, como toda su prestación, sin salirse nunca de los límites del mejor buen gusto.

dissabte, 13 d’octubre del 2007

Lucia Popp "Deh vieni non tardar" (Le Nozze di Figaro -1980)Música per abans d'anar a dormir.
Ària de Susanna de Le nozze de Figaro, de W. A. Mozart, per Lucia Popp en una producció de 1980 a l'Opéra Garnier de Paris, sota la direcció de Georg Solti. Aprecieu la bellesa de la veu d'aquesta soprano, la seva perfecta línia de cant mozartiana i l'exquisida musicalitat.
Buona notte.

divendres, 12 d’octubre del 2007

Die Zauberflöte (1) OvertureCambiamos de tercio y nos volvemos a la ópera y en su estado más puro. La Flauta Mágica de Mozart. Obertura por la orquesta del Mozart's singspiel, dirigida por Franz Welser-Möst.

dijous, 11 d’octubre del 2007

Ensemble Vocal Hamburg/Germany; Dir.: Cornelius TrantowMúsica para antes de dormir.
Bellísima pieza de Henry Purcell: "I was glad", interpretada por el Ensemble Vocal Hamburg de Alemania, coro participante (como el coro ruso de los dos últimos posts) en el 10th International Chamber Choir Competition Marktoberdorf.
Buenas noches.

Municipal Chamber Choir Lipetsk/Russia, Dir.: Igor TsilinMúsica per abans d'anar a dormir.
Aquest cor ha estat una troballa. Trobo que ho fan molt bé. Les veus són bones i es nota que canten amb ganes. Crec que aquest director és més que competent. I aquesta cançó de Valery Kalistratov entra molt bé. Què més necessitem?
Bona nit.

dimarts, 9 d’octubre del 2007

Ave Maria d'Anton BrucknerMúsica per abans d'anar a dormir.
No us deixeu perdre aquesta joia de Bruckner molt ben interpretada per aquest cor rus. Dormireu millor.
Cor Municipal de Cambra Lipetsk/Russia, Director: Igor Tsilin
Bona nit.

Chelibidache ensaya el Requiem de Gabriel Fauré. Segunda parteEnsayo Requiem 7Ensayo Requiem 6Ensayo Requiem 5Ensayo Requiem 4

Esta noche les pongo la segunda parte del ensayo del Requiem de Gabriel Fauré, dirigido por Sergiu Celibidache. No se pierdan la manera de hacer música de este grandísimo director.

diumenge, 7 d’octubre del 2007

Concert Gluck amb Sonia Ganassi al Liceu

Fotos: Sonia Ganassi vestida de Cenerentola (Ventafocs) i el director Michele Mariotti.

Avui al Liceu he vist el Concert dedicat a C. W. Gluck amb Sonia Ganassi, mezzosoprano i la Orquestra de l'Acadèmia del Gran Teatre del Liceu, tots sota la direcció de Michele Mariotti.

El programa ha constat de diverses àries precedides de l'obertura corresponent de les òperes: Alceste, Iphigénie en Aulide, Armide i Iphigénie en Tauride.


Des del meu punt de vista, el concert no ha estat avorrit com algun conegut crític ha assegurat, ans al contrari, molt interessant. Sonia Ganassi té una bonica veu de mezzosoprano lírica del tipus "totterreny". En efecte, és ben capaç de cantar Verdi, com el darrer Don Carlo al Liceu, cantar Rossini amb lleugeresa o, en aquest cas, Gluck i fer-ho tot bé. És posseïdora d'una molt bona tècnica que li permet cantar amb una veu uniforme de dalt a baix, fer-ho a mitja veu, fer pianíssims absolutament legítims i passar al fort o molt fort sense cap dificultat aparent. L'afinació i la musicalitat són perfectes i el fraseig i la dicció denoten una gran capacitat interpretativa. Què més es pot demanar?

L'Orquestra de l'Acadèmia del G. T. L. ha exhibit un so bonic i ha tocat bé amb transparència de plans, força quan ha calgut i sempre amb sensibilitat, ben conduïda pel jove director italià Michele Mariotti que es veia bon coneixedor de la partitura.


Al final, un sol bis que ha consistit en la repetició de l'ària "Dieux puissants que je atteste!... Jupiter, lance la foudre" de Iphigénie en Aulide, que ha cantat amb contundència vocal i sensibilitat musical i dramàtica. Gran part del públic assistent que esperava l'ària "Que faro senza Euridice..." s'ha quedat amb un bon pam de nas.


Concert altament recomanable.


dissabte, 6 d’octubre del 2007

Chelibidache ensaya el Requiem de Gabriel Fauré. Primera parteEnsayo Requiem 3

Ensayo Requiem 2Ensayo Requiem 1

Hace ya muchos años tuve la oportunidad de ver por televisión un programa especial con Sergiu Celibidache ensayando el Requiem de Fauré con una coral inglesa de aficinados. Fue una bocanada de aire (musical) fresco en medio de la mediocridad habitual de los conciertos de la época. Recuerdo que grabé aquel programa y luego, con el paso de los años y un cambio de vivienda, se perdió. Entenderán pues mi alegría al reencontralo hoy en YouTube. Para mi éste es uno de los posts más importantes que haya colgado en este blog. Vean la manera de hacer música entre unos y otros sin otro afán que vivirla y hacerla bien. Para no cansarles les pongo hoy los tres primeros videos del ensayo. Otro día pondré el resto. No se lo pierdan por nada del mundo.

divendres, 5 d’octubre del 2007

"Naqui all'affano" Sonia GanassiEste domingo acudiré al Liceu para ver y oír a la mezzo Sonia Ganassi cantando Gluck. Por supuesto, ya les contaré. De momento. y para que podamos hacer boca, les propongo este video de la misma cantante en La Cenerentola de Rossini, aria "Naqui all'affano ..."

dijous, 4 d’octubre del 2007

Granados toca Granados, El Fandango del CandilMúsica per abans d'anar a dormir.
La sorpresa d'haver trobat música d'Enric Granados tocada per ell mateix en una gravació força bona per l'època. Gaudiu-la com ho he fet jo.
Bona nit.

dimecres, 3 d’octubre del 2007

Barber's Adagio For Strings, Op. 11Música para antes de dormir.
Les invito a escuchar el Adagio para cuerda, Op. 11 de Samuel Barber arreglado y cantado como Agnus Dei por The Choir Of Trinity College, Cambridge, muy bien cantado por cierto. Le han sobrepuesto unas bellas imágenes de nebulosas y galaxias.
Honradamente les diré que hubiera preferido un video con una versión orquestal (tal como fue pensado y escrito) pero el que hay en YouTube no puede ser "bajado" al blog por tener inhabilitado el "embed". Sí pueden ir a verlo en la siguiente dirección:
http://www.youtube.com/watch?v=lV3SHBFyDZM

Buenas noches.

dilluns, 1 d’octubre del 2007

Andrea Chénier en el Liceu

Fotografías de Antoni Bofill.

Ayer domingo por la tarde asistí, en el Liceu, a la representación de Andrea Chénier, de Umberto Giordano, que tuvo lugar bajo el siguiente reparto:


Andrea Chénier: Fabio Armiliato

Carlo Gérard: Anthony Michaels-Moore

Magdalena de Coigny: Daniela Dessì

Bersi: Marina Rodríguez-Cusí

Condesa de Coigny/Madelon: Viorica Cortez

Roucher: Miguel Ángel Zapater

Pietro Fléville/Foquier Tinville: Enric Serra

Mathieu : Philip Cutlip

Icredibile : Francisco Vas

El abate: Josep Ruiz

Schmidt/Mayordomo: Vicenç Esteve Corbacho

Dumas: Manel Esteve Madrid

Orquesta Sinfónica y Coro del Gran Teatre del Liceu

Dirección del Coro: José Luis Basso

Dirección musical: Pinchas Steinberg

Dirección de escena y escenografía: Philippe Arlaud

Producción: The New National Theatre Foundation-Tokio


Hacía 20 años que no se representaba Andrea Chénier en el Liceu. Había por tanto verdaderas ansias por ver esta producción. Se representa con tres repartos: el arriba descrito, otro encabezado por José Cura, Deborah Voigt y Carlos Álvarez, y un tercero con Carlo Ventre, Anna Shafajinskaia y Silvio Zanon.

El día 14 de octubre tendré ocasión de ver el encabezado por Cura, Voigt y Álvarez y, por supuesto, les informaré puntualmente. Entre las pasadas producciones del Liceu, recuerdo con mucho cariño la encabezada por Josep Carreras (para mi el último gran Chénier), Montserrat Caballé y Joan Pons en la temporada 1979-80.


La puesta en escena de esta producción cuenta con una escenografía estilizada con movimientos rotativos que componen diversos espacios y con un leiv motiv siempre presente: el perfil inclinado del filo de la guillotina. El vestuario, también estilizado, juega con el color blanco como hilo conductor. Los vestidos de la nobleza en puro blanco, los del pueblo con motivos rojos y azules añadidos. Al final de los actos se componen escenas que quieren recordar algunas pinturas famosas como “La Libertad guiando al pueblo” de Delacroix. Indefectiblemente, acabada la música de cada uno de los cuatro actos, se oye el ruido de caída del cortante de la guillotina.


Fabio Armiliato, a quien habíamos visto ya, en este mismo teatro, en Aida, Tosca, Madama Butterfly y Manon Lescaut, poseedor de una buena voz de tenor lírico o lírico-spinto, tiene una peculiar manera de cantar. Hay una clara separación entre el registro central y grave y el registro agudo, al que accede apoyándose en la nota anterior, abriendo la garganta y colocando con un audible salto la voz arriba. Dicho en otras palabras: se quiebra la línea de canto a cada momento. Ello que es muy molesto en el belcanto o en la ópera verdiana, se vuelve aceptable o pasable en el verismo, en el que cuenta más la interpretación dramática, el volumen vocal y los agudos impactantes que la finura becantista. Armiliato exhibió una voz bien proyectada con agudos contundentes pero también con expresividad, musicalidad e impecable afinación y arrancó sonoras ovaciones del público en el “Improviso”, en los dos duetos con la soprano y en el aria del último acto “Come un bel di di maggio”.


Daniela Dessì, esposa de Armiliato en la vida real, también harto conocida del Liceu, lució una voz de soprano lírico-spinta muy bien puesta y de color bellísimo especialmente en la media voz y cantó la parte de Magdalena de Coigny con gran expresividad, musicalidad y tensión dramática. Obtuvo también una gran ovación al final de los dos duetos y tras la conocida aria “La mamma morta”.


El barítono británico Anthony Michaels-Moore cantó con autoridad el papel de Gérard, con un italiano irregular, pero con recursos vocales contundentes y exhibió su vocalidad en la célebre aria “Nemico della Patria…” que cantó con pasión y, como diría el Dr. Colomé Pujol, con “enjundia”.


Francisco Vas que dió vida al personaje “Incredibile” dió, como siempre, un recital de buen hacer escénico y vocal.


La veterana e incombustible mezzo Viorica Cortez encarnó el doble papel de Condesa (madre de Magdalena) y Madelon con voz firme y dúctil a la vez , siendo su prestación escénica dramáticamente creíble.


Los demás participantes estuvieron todos a la altura de las circunstancias.