dissabte, 12 de maig del 2007

Assaig general de Khovantxina al Liceu


Foto: una escena de Khovantxina. Fotografia de Johan Jacobs de l'estrena de l'actual producció a "La Monnaie" el 1996.

Aquesta tarda he estat invitat i he assistit al assaig general de Khovantxina, de Modest Mussorgski. Quan hi torni pel meu torn d’abonament ja us en parlaré amb més propietat, però només volia dir-vos que no us la perdeu.
Bona interpretació, bona direcció d’escena i bona direcció musical. Cor i orquestra esplèndids. Què més es pot demanar?
L’obra, que no coneixia o al menys no me’n recordava d'haver-la vist (potser l’havia vista fa molta anys o en alguna gravació), és d’allò més interessant. Com sempre en la temàtica russa: drama, traïció, pecat, culpa, crim, guerra, etc. El cor és el protagonista indiscutible en un paper llarg i difícil. Els solistes: cantants de primeríssima fila amb unes veus impactants i bons actors. Així per sobre deixeu-me citar l’Elena Zaremba, Graham Clark, Vladimir Ognovenko o Nicolai Putilin. La música de Mussorgski té, al menys, dues instrumentacions diferents (va morir tenint-la només encetada), la de Rimski Korsakov i la més recent de Xostakovitx que és la que s’ha triat per aquesta producció. És una instrumentació brillant i suggerent alhora. El director d’escena Stein Winge ja el coneixíem de quan va signar l’esplèndida Lady Macbeth de Msensk el 2002 i no ha decebut gens. El director musical, l’alemany Michael Boder, que no recordo haver vist mai al Liceu, totalment convincent. De manera que, repeteixo, no us la perdeu!

1 comentari:

quim ha dit...

Gràcies per aquesta recomanació. Recordo una representació fa anys de la Khovantxina que va agradar molt, però jo no la vaig veure. Aniré a gaudir-la aquest cop (si queden entrades, és clar).