dijous, 31 de juliol del 2008

Mahler - Symphony n.4 - Abbado - Juliane Banse



Para acabar el mes de julio quien mejor que Juliane Banse cantando la parte final de la Cuarta Sinfonía de Gustav Mahler, con la "Jugendorchester" en Viena, en 2004, bajo la dirección de Claudio Abbado.
Buenas noches.

dimecres, 30 de juliol del 2008

Dietrich Fischer-Dieskau - "Im Abendrot" de Schubert



Per aquesta nit us poso aquest meravellós lied de Franz Schubert Im Abendrot (Al capvespre) D 799, amb lletra de Karl Lappe, cantat per Dietrich Fischer-Dieskau i Hartmut Höll al piano, en un recital al Teatre de l'Òpera de Nuremberg.
Us poso la versió catalana de Manuel Capdevila i Font:

Al capvespre

Oh, que bonic és el teu món,
Pare, que relluu daurat!
Quan baixa la teva resplendor
i pinta amb reflexos el polsim;
quan la vermellor que brilla en els núvols
declina en la meva tranquil·la finestra.

Puc queixar-me? Puc vacil·lar?
Errar-me sobre tu o sobre mi? No, vull portar el teu cel
aquí en el meu pit.
I aquest cor, abans no defalleixi,
beurà encara del teu ardor i gustarà de la teva llum.

dimarts, 29 de juliol del 2008

D. Fischer-Dieskau & W. Berry "Gia la mensa" Don Giovanni



Inauguració de la Deutsche Oper Berlin. 1961. Versió alemanya del Don Giovanni, de W. A. Mozart dirigida musicalment per Ferenc Fricsay. Don Giovanni: Dietrich Fischer-Dieskau. Leporello: Walter Berry.
Inici de l'escena del sopar de l'acte segon. Quin parell d'artistes!

Recomendación

Queridos blogueros operísticos,
Mi colega argentino Dr. Edgardo Beck, gran aficionado a la ópera, me ha hecho llegar la dirección de su libro electrónico:
Una agresión sensorial. Richard Strauss y sus óperas,
interesante trabajo sobre la obra operística de Richard Strauss, que pueden visitar haciendo clic sobre el título.
Asímismo. les aconsejo vean su página web: Todo ópera
que ha quedado añadida a los enlaces de interés.

dilluns, 28 de juliol del 2008

Don Giovanni en el Liceu

Fotos: Antoni Bofill.

Ayer domingo asistí en el Liceu a la función de tarde de la ópera Don Giovanni, de W. A. Mozart, que se desarrolló bajo el siguiente reparto:

Don Giovanni: Simon Keenlyside
Leporello: Kyle Ketelsen
Donna Anna: Ángeles Blancas
Donna Elvira: Véronique Gens
Don Ottavio: Christoff Strehl
Masetto: David Menéndez
Zerlina: Juanita Lascarro
El Comendador: Günter Groissböck

Coro y orquesta del Gran Teatre del Liceu
Dirección musical: Friedrich Haider
Dirección escénica: Calixto Bieito

Coproducción: Gran Teatre del Liceu/English National Opera (ENO)/Staasoper de Hannover.

Ya había había visto esta producción cuando se estrenó, hace años, estando yo entonces trabajando en la Casa. Salvo algún pequeño detalle, la puesta en escena es la misma. La acción se desarrolla en la Barcelona olímpica, y los personajes son de lo más cutre que se puedan imaginar, violentos, drogadictos, borrachos que, como tales, no dudan en orinar en el mismo escenario. Alguna buena idea hay, como la escena del coche del primer acto y la aparición del Comendador en rescate de su hija, o el apuñalamiento final de Don Giovanni a manos de sus víctimas, pero la acusada vulgaridad de la puesta en escena se halla en evidente divorcio con la música de Mozart. La música de este mítico compositor podrá gustar más o menos pero nunca jamás es vulgar.
A pesar de todo hay que reconocer que la acción se beneficia de la motivación de los cantantes/actores que parece que se lo pasen realmente bien. Por lo que pude ver, al público no le disgustó la producción y siguió con interés el desarrollo de la ópera.

El británico Simon Keenlyside es un espléndido cantante y un actor/atleta muy competente.
En efecto, su bella voz baritonal va unida a una técnica que le permite cantar y decir como quiere, desde el forte extremo al pianísimo y filado, su musicalidad es exquisita y el dominio del fiato es muy sólido. Es capaz de cantar el aria "Fin ch'han dal vino" que , de tan rápida, apenas da tiempo para respirar, moviéndose sin cesar y hasta sosteniendo a una persona en alto. En fín. hizo una demostración de capacidad física, de gran aptitud actoral, de buen canto y saber estar.

La prestación de Kyle Ketelsen como Leporello fue espectacular. Una voz importante, de las que llenan el teatro, con musicalidad impecable, dicción precisa y actor de primera clase. Fue una verdadera delicia.
Ángeles Blancas en el papel de Donna Anna, estuvo realment bien. Con el paso de los últimos años parece que su voz ha cambiado algo en el sentido de hacerse más dramática, pero sin merma de los agudos que sigue teniendo poderosos y seguros. Cantó con intención dramática su parte de mujer ultrajada con toda la coloratura impecablemente cantada, lo cual tiene mucho mérito si pensamos que durante su aria "Non mi dir ..." del segundo acto, tuvo que aguantar primero que el tenor le sacara las bragas y luego soportar sus embestidas cuando figuraba que se la estaba tirando.

Véronique Gens en el papel de Donna Elvira, que ya cantó en el estreno de la producción hace años, estuvo como siempre muy bien tanto vocal como escénicamente, escena de la felación a Leporello incluída (¡lo que hay qué hacer para cantar hoy día!).

El tenor Christoff Strehl interpretó el papel de Don Ottavio sin pena ni gloria o, mejor dicho, con más pena que gloria. Su voz es del todo anodina y su técnica vocal deficiente y sus notas de paso estuvieron descolocadas y bailantes.

Muy bien estuvo, en cambio, el Masetto de David Menéndez, con sólida voz y contundente interpretación dramática y, esta vez, con musicalidad notable.

La Zerlina de Juanita Lascarro estuvo bien cantada e interpretada y el Comendador de Günter Groissböck vocalmente dotado y bien cantado.

La dirección musical de Friedrich Haider, como era de esperar, pasó sin pena ni gloria, limitándose a cuadrar escena y foso. La orquesta sonó bien aunque no escuché ninguna frase interesante desde el punto de vista musical-interpretativo.

Creo que no quedan entradas, pero si encontraran una no se lo pierdan aunque sólo sea para ver y escuchar a Keenlyside, Ketelsen y Blancas.


diumenge, 27 de juliol del 2008

Sextet del Don Giovanni (Furtwängler)



Avui que he trobat aquest tresor no puc estar-me de posar-vos-el. El sextet de Don Giovanni, de W. A. Mozart, amb la interpretació històrica i magnífica de:
Otto Edelmann - Leporello
Lisa della Casa - Donna Elvira
Elisabeth Grümmer - Donna Anna
Anton Dermota - Don Ottavio
Erna Berger - Zerlina
Walter Berry - Masetto
Direcció de Wilhelm Furtwängler. Festival de Salzburg de 1954.

Aquesta tarda he anat al Liceu a veure la producció de Calixte Bieito del Don Giovanni, amb Simon Keenlyside en el paper protagonista, Kyle Ketelsen com a Leporello, Ángeles Blancas com a Donna Anna, Véronique Gens com a Donna Elvira, Christoff Strehl com a Don Ottavio, David Menéndez com a Masetto, Juanita Lascarro com a Zerlina i Günter Groissböck com a El Comanador. Direcció musical de Friedrich Haider. Demà ja us ho explicaré amb calma.

dissabte, 26 de juliol del 2008

Cançó de Vilja - Felicity Lott



Aquesta nit us suggereixo l'excel·lent soprano Felicity Lott, aquí en estat de gràcia, cantant la "cançó de Vilja" de La Vídua alegre, de Franz Lehar (en versió francesa), en un concert a l'Òpera de París el 1990 en commemoració dels 40 anys del debut de Régine Crespin al mateix teatre. S'hi respira un ambient d'aquells de nit màgica.
Bona nit, i fecicitats a les Annes i als Joaquims.

divendres, 25 de juliol del 2008

Barbara Bonney canta "Sul fil d'un soffio etesio" (Falstaff)



Música para antes de dormir.
Esta noche les sugiero el aria "Sul fil d'un soffio estesio" de la última ópera de Giuseppe Verdi Falsatff, cantada con exquisito gusto por la soprano Barbara Boney con la Orquesta de la Suisse Romande dirigida por Jeffrey Tate. Ginebra, 1986.
Buenas noches.

Angelica Kirchschlager "Parto, parto " Gala Tucker 99



La célebre aria de Sesto de la ópera La Clemenza di Tito, de W. A. Mozart, cantada y muy bien interpretada por la mezzo austríaca Angelika Kirchlager, que podremos ver en ocasión de la "Schubertíada a Vilabertran" el miércoles 27 de agosto próximo.

dijous, 24 de juliol del 2008

Thomas Allen - Cançons del Caminant - G. Mahler


Primera part


Segona part

De Gustav Mahler: Cançons del Caminant, del cicle "Lieder eines fahrenden Gesellen", saviament interpretada pel baríton Thomas Allen. Primera part: "Wenn mein Schatz Hochzeit macht". Segona part: "Ging heut' Morgen übers Feld". Direcció de Vlacav Neumann. Concert de 1991.

dimarts, 22 de juliol del 2008

"Oh! Quans tu dors ..." de Franz Listz y Victor Hugo



Música para antes de dormir.
Esta noche les sugiero esta canción de Franz Listz, con letra de Victor Hugo "Oh! Quans tu dors ...", deliciosamente cantada por Barbara Boney acompañada al piano por Malcom Martineau.
Les dejo el texto, para los que sepan francés, para que la disfuten con más propiedad.

Oh! quand je dors, viens auprès de ma couche,
comme à Pétrarque apparaissait Laura,
Et qu'en passant ton haleine me touche...
Soudain ma bouche
S'entrouvrira!

Sur mon front morne où peutêtre s'achève
Un songe noir qui trop longtemps dura,
Que ton regard comme un astre se lève...
Soudain mon rêve
Rayonnera!

Puis sur ma lèvre où voltige une flamme,
Éclair d'amour que Dieu même épura, Pose un baiser, et d'ange deviens femme...
Soudain mon âme
S'éveillera!

Buenas noches.

Ángeles Blancas & Josep Bros - L'Elisir d'Amore



Aquesta nit, abans d'anar a dormir us invito a veure aquest duet de l'acte I de l'Elisir d'Amore, de G. Donizetti, cantat per Ángeles Blancas i Josep Bros. Música inspirada i ben cantada.
Bona nit.

dilluns, 21 de juliol del 2008

Sumi Jo - Audició amb Karajan



Avui us poso un vídeo molt interessant sobre una audició de la soprano Sumi Jo i la mezzo Cecilia Bartoli amb Herbert Von Karajan.
De ben segur que us interessarà i molt.

dijous, 17 de juliol del 2008

ARGERICH & CHAILLY - Schumann - Piano Concerto, Op. 54 - 1er mov.


Primera parte


Segunda parte

Esta noche les sugiero el primer movimiento del Concierto para piano y orquesta de Robert Schumann, Op. 54, con Martha Argerich al piano y la Leipzig Gewandhaus Orchestra, dirigidos por Riccardo Chailly.

dimecres, 16 de juliol del 2008

Zimerman interpreta l'Impromptu Op. 90 No. 3, de F. Schubert



Música per abans d'anar a dormir.
Aquesta nit anirem a dormir feliços després de sentir aquesta coneguda pàgina de la millor música de Schubert.
Bona nit.

XVI Schubertíada a Vilabertran 2008


A tots als qui us pugui interessar, us poso els dies de concert de la Schubertíada de Vilabertran 2008. Santa Maria de Vilabertran, a les 21 hores.

Diumenge 17 d'agost: Matthias Goerne, baríton/Alexander Schmalcz, piano
Dijous 21 d'agost: Matthias Goerne, baríton/Helmut Deutsch, piano
Dissabte 23 d'agost: Juliane Banse, soprano/Helmut Deutsch, piano
Dimecres 27 d'agost: Angelika Kirchschlager, mezzosoprano/Helmut Deutsch, piano
Dissabte 30 d'agost: Quartet Casals, quartet de corda/Kuss Quartet, quartet de corda
Divendres 5 de setembre: Jess Trio Wien/Marta Mathéu, soprano/Anna Alàs, contralt/Javier Alonso, tenor/Joan Martín-Royo, baríton
Dissabte, 6 de setembre: Iván Martín, piano

Per a veure el programa complet podeu consultar directament a Schubertíada de Vilabertran

dimarts, 15 de juliol del 2008

Sumi Jo - Charles Gounod - Sérénade



Música para antes de dormir.
Hoy les propongo, volviendo a la Mélodie Française, esta bella y conocida canción de Charles Gounod "Sérénade". Muy buena interpretación de Sumi Jo, impecablemente acompañada al piano por Vincenzo Scalera, en el Concierto del 20º aniversario de su debut internacional.
Seoul, Corea del Sur, 27 de septiembre de 2006.
Para los que sepan francés, les dejo el texto de Victor Hugo para que puedan disfrutar de la canción con más profundidad.
Buenas noches.

Quand tu chantes, bercée le soir entre mes bras,
Entends-tu ma pensée qui te répond tout bas?
Ton doux chant me rappelle les plus beaux de mes jours.
Ah! Chantez, chantez, ma belle,
Chantez, chantez toujours!

Quand tu ris, sur ta bouche l'amour s'épanouit,
Et soudain le farouche soupçon s'évanouit.
Ah! le rire fidèle prouve un coeur sans détours!
Ah! Riez, ma belle, riez, toujours!

Quand tu dors, calme et pure, à l' ombre, sous mes yeux,
Ton haleine murmure des mots harmonieux.
Ton beau corps se révèle sans voile et sans atours...
Ah! Dormez, dormez ma belle...
Dormez, dormez toujours!

Händel - Xerxes - Ombra mai fu - Bryn Terfel



Música per abans d'anar a dormir.
Aquesta nit us proposo aquesta meravellosa ària de l'òpera Xerxes, de Händel, curosament interpretada per un immens Bryn Terfel.
Bona nit.

dilluns, 14 de juliol del 2008

Federica Von Stade : aria de Cherubino "Voi che sapete" - 1980



Música para antes de dormir.
La archiconocida aria de Cherubino "Voi que sapete ..." de la ópera "Le Nozze di Figaro", de W. A. Mozart, interpretada magistralmente por la mezzo Federica Von Stade.
Me encanta la dirección de Georg Solti con este tempo más lento que el habitualmente empleado en la mayoría de versiones. Permite disfrutar en plenitud de la inspirada melodía y apreciar el portentoso arte de esta cantante. Opéra Garnier de Paris, 1980.
Buenas noches.

dissabte, 12 de juliol del 2008

Mort a Venècia

Entrada a Venècia (foto pròpia). La podeu ampliar fent-hi un clic.


Per al qui n'estigui interessat, aquesta nit transmeten, en diferit, des del Liceu, l'òpera Death in Venice, de Benjamin Britten, amb la direcció escènica de Willy Decker i la musical de Sebastian Weigle.

Si no l'heu vist, no us la podeu perdre.

Canal 33, a les 23:05 h.

divendres, 11 de juliol del 2008

Ángeles Gulin canta "In questa reggia" deTurandot



Soprano dramática de voz portentosa y volumen sonoro apabullante, Ángeles Gulín, desgraciadamente fallecida de manera temprana en el año 2002, fue una cantante que dejó profunda huella en la afición liceista de los 70 y 80. En este video interpreta el aria "In questa regia ..." de la ópera de G. Puccini Turandot, en una función en el Teatro Municipal de Bogotá, en 1981, con el tenor Carlo Bini y la dirección musical de Daniel Lipton. La soprano Ángeles Blancas Gulín, a la que admiro profundamente, y a la que hemos tenido ocasión de ver y escuchar interpretando a Luisa Miller en el Liceu, es hija suya y del barítono Antonio Blancas.

dimecres, 9 de juliol del 2008

Mozart - Don Giovanni -Là ci darem la mano



Siguiendo con Simon Keenlyside, le tenemos aquí, junto a Christine Schäfer, interpretando el dueto "Là ci darem la mano" entre Don Giovanni y Zerlina, de la ópera Don Giovanni, de W. A. Mozart. Director: Claudio Abbado.

dimarts, 8 de juliol del 2008

Simon Keenlyside "Fin ch'han dal vino" Don Giovanni



A la vista de la propera estrena de Don Giovanni, de W. A. Mozart, al Liceu i que anirà protagonitzada per l'esplèndid baríton anglès Simon Keenlyside, permeteu-me que us posi aquest vídeo de l'ària "Fin ch'han dal vino ..." molt ben cantada pel mateix Keenlyside, aquí en versió de concert dirigida per Claudio Abbado. La dificultat d'aquesta ària resideix en la seva extrema rapidesa. De fet quasi no hi ha temps per a respirar. És per això que és fàcil que apareguin errors en la pronúncia de les paraules, més encara si es canta en una llengua que no és la pròpia. Si ens hi fixem bé sentirem que en lloc de dir "Chi l'alemana farai ballar" diu "Chi l'alemana farai belar". Coses del directe.
Llàstima que al Liceu ens esperi la versió escènica de Calixte Bieito, que trobo veritablement horrible. Sort que els cantants salvaran, espero, la funció: no oblidem que, a més de Keenlyside, hi haurà l'Ángeles Blancas, Kyle Ketelsen, Véronique Gens, etc. La direcció musical de Friedrich Haider és una altra incògnita per a esbrinar i no m'estranyaria que no passés de correcta. Com jo mateix dic sovint: que sigui el què déu vulgui!

dilluns, 7 de juliol del 2008

Gioacchino Rossini - Moise et Pharaon



Música per abans d'anar a dormir.
Seguint amb l'òpera "Moise et Pharaon" de G. Rossini, en versió francesa, us poso, de l'acte quart, "Prière: Des Cieux où tu résides ..."
Amb Ildar Abdrazakov, Barbara Frittoli, Nino Surguladze,Tomislav Muzek, Cor i Orquestra del Teatro alla Scala, dirigits per Riccardo Muti.
Teatro degli Arcimboldi, Milà 2003.
Bona nit.

diumenge, 6 de juliol del 2008

Rossini: Moise et Pharaon (Scala 2003) Act 4 duet



Moise et Pharaon, de G. Rossini. Dueto del acto cuarto. Giuseppe Filianoti (tenor) y Barbara Frittoli (soprano). Dirección musical: Riccardo Muti. Teatro alla Scalla (2003). Belcanto impecablemente cantado. Al final pueden ver brevemente a la bella mezzo Nino Surguladze en el papel de Marie.

divendres, 4 de juliol del 2008

Erika Miklósa - Roberto Scandiuzzi - Adina/ Dulcamara duet



Avui us poso aquest video del duet entre Adina i Dulcamara, de l'Elisir d'Amore, de G. Donizetti, interpretat per la soprano Erika Miklósa i el simpàtic i magnífic baix Roberto Scandiuzzi. Generalment els intèrprets que donen vida al personatge de Dulcamara són barítons o baixos anomenats "buffos" i es distingeixen més per la seva gràcia d'actors i vis còmica que per la qualitat de la veu i del cant. Ara tenim l'oportunitat de veure un Dulcamara amb una veu d'aquelles que imposen respecte i amb un cant "alla italiana" impecable.

dijous, 3 de juliol del 2008

Carlos Kleiber -Johann Strauss II "Die Fledermaus"



Música para antes de dormir.
Esta noche vamos de opereta. El preludio de Die Fledermaus (El Murciélago) de Johan Strauss, en la versión de la Orquesta del Estado de Baviera bajo la magnífica dirección de Carlos Klieber. Concierto del 19 de mayo de 1986.

dimecres, 2 de juliol del 2008

Mala notícia operística

Foto: Toni Rumbau (a la dreta) i Dietrich Grosse, responsables del Festival d'Òpera de Butxaca i Noves Creacions.

Per la seva importància dintre de l'àmbit operístic, us transmeto aquest comunicat de premsa amb la mala notícia de la suspensió del Festival d'Òpera de Butxaca i Noves Creacions.


versión en castellano a continuación

COMUNICAT DE PREMSA


EL FESTIVAL D’ÒPERA DE BUTXACA I NOVES CREACIONS SUSPÈN L’EDICIÓ 2008


A causa d’una reordenació dels Festivals Musicals feta pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, el Festival d’Òpera de Butxaca es veu obligat a suspendre l’edició d’enguany.

La raó de l’actual suspensió és la no coincidència de criteris entre el planteig del Festival i el de l’Institut d’Indústries Culturals del Departament de Cultura.

Considerem que el FOBNC –més Laboratori que Festival exhibidor i, per tant, situat “abans” del procés de mercantilització, el qual s’obre “a posteriori” als artistes que aconsegueixen fer-se camí al mercat local i internacional– omple un buit evident, el dedicat a la nova creació operística. La seva principal funció és la de generar projectes, crear equips, despertar vocacions operístiques, estimular als autors i als intèrprets, i connectar amb públics nous i inquiets; en un dels gèneres, el de l’òpera contemporània, més sensible i capdavanter pel que fa al desenvolupament dels anomenats sectors I+D de la cultura i de la creació artística.

Alguns dels seus rèdits són obvis: apart de les diverses produccions que aconsegueixen tenir vida pròpia, els agents institucionals i privats, tant locals com internacionals, poden extreure, del banc de proves del Festival, els valors considerats més interessants per servir llurs interessos de mercat. Així ha ocorregut amb diverses cases d’òpera (Gran Teatre del Liceu, Opera de Halle i Staatstheater de Darmstadt) les quals han generat, a partir de les nostres propostes, encàrrecs, projectes i acords de coproducció, centrats en autors catalans, -citem a modo d’exemple Enric Palomar i Agustí Charles amb encàrrecs d’òpera de gran format que s’estrenaran al 2009 i 2010- que si s’haguessin de valorar en diners, desbordarien les subvencions de la Generalitat en vàries edicions del Festival.

Aquesta tasca del Festival, que té més a veure amb la funció “química” del creuament i la transformació creadora que amb la funció mercantil de generar beneficis i ingressos per taquillatge, necessita la confiança dels seus avaladors i patrocinadors, i està basada en una xarxa molt fràgil d’esforços, contactes, complicitats i entusiasmes, sovint de manera desinteressada i no comptabilitzada. Xarxa que no es fa en un dia ni per decret, sinó que respon a l’acció dels anys i a una suma d’experiències de tota mena, feta d’èxits i de fiascos, de viatges i d’encontres fortuïts, i d’unes altes dosis de vocació i de perseverança. Una trama de la que s’ha de tenir molta cura a causa, precisament, de la seva fragilitat.

El compromís i la voluntat de seguir recolzant el Festival que ens han manifestat les altres administracions (Ajuntament de Barcelona, Ministerio de Cultura i Diputació de Barcelona), a qui agraïm molt sincerament el seu suport, ens obliguen a ser optimistes respecte al futur del Festival i ens fan pensar que la decisió de la Generalitat de posar-nos en mans de l’Entitat Autònoma i del futur Consell de les Arts, manifestada pels actuals responsables del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, amb l’ànim de seguir donant suport al Festival, és bona, malgrat desconèixer les línies mestres d’actuació de l’esmentat Consell de les Arts així com les seves capacitats pressupostàries, ara per ara.

Prenem, doncs, aquest any com un temps per la reflexió, pel debat i pel planteig d’una millora de certs aspectes organitzatius de cara al futur. Només un clima de màxima complicitats entre tots els implicats, públic, artistes, administracions, institucions líriques i teatrals, mitjans de comunicació, empreses privades i personalitats particulars interessades pot crear el terreny fèrtil per avançar en la bona direcció.

Projecte col·lectiu per excel·lència, són els cantants, els músics, els compositors, els directors musicals i d’escena, els tècnics i totes les persones que envolten el fenomen teatral i operístic els veritables protagonistes d’aquest projecte. Precisament per a ells desitgem que el Festival continuï la seva carrera envers la consecució d’una nova òpera catalana.

Toni Rumbau i Dietrich Grosse.

Juny 2008

Ps: tota la informació sobre les diferents edicions del Festival es pot trobar a la nostra pàgina web: www.fobnc.org

Tel de contacte: 659 454 879



Versión en castellano

COMUNICADO DE PRENSA


EL FESTIVAL D’ÒPERA DE BUTXACA I NOVES CREACIONS SUSPENDE LA EDICIÓN 2008


A causa de una reordenación de los Festivales Musicales hecha por el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, el Festival de Ópera de Bolsillo se ve obligado a suspender la edición de este año.

La razón de la actual suspensión es la no coincidencia de criterios entre el planteamiento del Festival y el realizado por el Institut d’Indústries Culturals del Departament de Cultura.

Consideramos que el FOBNC –más Laboratorio que Festival exhibidor y, por lo tanto, situado “antes” del proceso de mercantilización, el cual se abre “a posteriori” a los artistas que consiguen hacerse un camino en el mercado local e internacional– llena un vacío evidente, el dedicado a la nueva creación operística. Su principal función es la de generar proyectos, crear equipos, despertar vocaciones operístiques, estimular a los autores y a los intérpretes, y conectar con públicos nuevos e inquietos; en uno de los géneros, el de la ópera contemporánea, más sensible y puntero en cuanto al desarrollo de los denominados sectores I+D de la cultura y de la creación artística.

Algunos de sus réditos son obvios: aparte de las varias producciones que consiguen tener vida propia, los agentes institucionales y privados, tanto locales como internacionales, pueden extraer, del banco de pruebas del Festival, los valores considerados más interesantes para servir sus intereses de mercado. Así ha ocurrido con varias casas de ópera (Gran Teatre del Liceu, Opera de Halle y Staatstheater de Darmstadt) que han generado, a partir de nuestras propuestas, encargos, proyectos y acuerdos de coproducción centrados en autores locales, –citemos a modo de ejemplo el caso de Enric Palomar y Agustí Charles con encargos de ópera de gran formato que se estrenarán en 2009 y 2010- y que si se tuvieran que valorar en dinero, desbordarían las subvenciones de la Generalitat en varias ediciones del Festival.

Esta labor, que tiene más a ver con la función “química” del cruce y la transformación creadora que con la función mercantil de generar beneficios e ingresos de taquilla, necesita la confianza de sus avaladores y patrocinadores, y está basada en una red muy frágil de esfuerzos, contactos, complicidades y entusiasmos, creados a menudo de un modo desinteresado y no contabilizable. Red que no se hace de un día para el otro ni por decreto, sino que responde a años de trabajo y a una suma de experiencias de todo tipo, hecha a base de éxitos y de fracasos, de viajes y de encuentros fortuitos, y de unas altas dosis de vocación y de perseverancia. Una trama que debe ser muy mimada a causa, precisamente, de su fragilidad.

El compromiso y la voluntad de seguir apoyando el Festival manifestado por las otras administraciones (Ayuntamiento, Ministerio de Cultura y Diputación de Barcelona), a quiénes agradecemos muy sinceramente su apoyo, nos obligan a ser optimistas de cara al futuro del Festival y nos hacen pensar que la decisión de la Generalitat de ponernos en manos de la Entitat Autònoma y del futuro Consell de les Arts, manifestada por los actuales responsables del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, con el ánimo de seguir apoyando al Festival, es buena, a pesar de desconocer las líneas maestras de actuación del citado Consell de les Arts, así como sus capacidades presupuestarias.

Nos tomamos, pues, este año para la reflexión, para el debate y para el planteamiento de una mejora de ciertos aspectos organizativos pensando en el futuro. Sólo un clima de máxima complicidad entre todos los implicados, público, artistas, administraciones, instituciones líricas y teatrales, medios de comunicación, empresas privadas y personalidades particulares interesadas, puede crear el terreno fértil para avanzar en una buena dirección.

Proyecto colectivo por excelencia, son los cantantes, los músicos, los compositores, los libretistas, los directores musicales y de escena, los técnicos y todas las personas que rodean el fenómeno teatral y operístico los verdaderos protagonistas de este proyecto. Precisamente para ellos deseamos que el Festival continúe su carrera hacia la consecución de una nueva ópera catalana y española.

Toni Rumbau y Dietrich Grosse.

Junio 2008

Ps: toda la información sobre las diferentes ediciones del Festival se puede encontrar en nuestra página web: www.fobnc.org

Tel de contacto: 659 454 879

Schubert - An die Musik (orch. Reger). Thomas Quasthoff



Música per abans d'anar a dormir.
Sentiu la coneguda i inspirada cançó de Franz Schubert, An die Musik, en la versió orquestrada per Max Reger i cantada pel prestigiós baríton Thomas Quasthoff.
Bona nit.